Individuele lichaamsgerichte psychotherapie en traumatherapie
– Eindhoven

De aandacht voor het lichaam staat altijd centraal
In een sessie brengt de cliënt naar voren wat er zich in zijn of haar leven zich afspeelt. Door de focus op het lichaam leert de cliënt de signalen, impulsen en gevoelens, die zich in zijn lichaam aandienen beter waar te nemen en wordt hij zich bewust van hun betekenis.
Het aanbieden van de bio-energetische oefeningen binnen de therapie is gericht op het verhogen van de vitaliteit, lichamelijke bewegelijkheid, ontspanning en het verbeteren van de ademhaling.
De oefeningen kunnen herinneringen en associaties oproepen die verbonden zijn aan onverwerkte ervaringen.
Het doorwerken hiervan vormt de kern van het bio-energetische werk. Deels gebeurt dit door ondersteuning bij emotionele ontlading en expressie, deels ook door de cliënt te helpen tot een herwaardering van de eigen historische en/of actuele ervaringen te komen. Hierdoor ontstaat ruimte voor het ontwikkelen van nieuw gedrag.
Er wordt onderzoek gedaan naar wie je bent, wat je patronen zijn. Hoe je dit tegen komt in contact met anderen en in je werk. We staan stil bij je belangrijkste (overlevings-)patronen, je kwaliteiten en valkuilen en de fundamentele impact hiervan op je relaties.
In de therapie leer je ook een aantal eenvoudige stress reducerende methoden, die je je zich gemakkelijk eigen kunt maken. Ze ondersteunen het bovenstaande beschreven therapieproces.
Zoals:

*Focussen is een methode die je leert efficiënt naar uzelf  te luisteren en ophouden jezelf over het hoofd te zien. Het is ontwikkeld door Eugene Gendlin, en geeft je toegang tot de wijsheid van je eigen lichaam. Met deze even zachtaardige als krachtige vaardigheid bereik je positieve veranderingen in je leven. Je staat stil op een vriendelijke en uitnodigende manier bij je lichaam en zo kom je in een proces waarin je erachter komt wie je in wezen bent, wat je werkelijk voelt en wat je echt wilt.

*TRE staat voor Tension/ Trauma Releasing Excercises. Deze zijn ontwikkeld door David Berceli, een Amerikaanse trauma expert. Hij was jarenlang actief als hulpverlener in oorlogsgebied. Je kunt TRE inzetten bij dagelijkse stress en chronische dieper liggende stress.
Het zijn een 7 tal oefeningen, die het lichaam uitnodigen om de spanning die je vast gezet hebt op een natuurlijke manier te ontladen en het zelfherstellende vermogen in je(zelf) aan te spreken.
Zie voor verder informatie de website van TRE Nederland:
https://tre-nederland.nl

*Bio-energetische oefeningen De oefeningen zijn ontworpen om je bewust te maken van je spanningen en deze te verminderen. Met behulp van deze oefeningen kun je je zelfbeheersing vergroten, je lichaam wordt leniger en meer vrij. De oefeningen hebben tot gevolg dat je steviger en toch ontspannen staat, je ademhaling dieper gaat, je zelfbesef verscherpt wordt en dat je zelfexpressie toeneemt. Het regelmatig doen van deze oefeningen heeft een positief effect op je energie, stemming en vermogen om te genieten.

 

Traumatherapie

Verschillende behandelmethoden methoden kunnen ingezet worden, zoals EMDR, EMI en Somatic Experiencing. Voor uitleg over trauma therapie kan je hier klikken.